GERİ DÖNÜŞÜM SEMBOLLERİ

çevre dostu

GERİ DÖNÜŞÜM SEMBOLLERİ

Geri dönüşüm hem ekonomik olarak hemde çevreye kazanımları ile oldukça öenmli bir yer tutmaktadır. Ancak neyi geri dönüştürebileceğimizi ve nasıl yapabileceğimizi tam olarak biliyor muyuz? Öyleyse, geri dönüşüm sembolleri nelerdir ve üzerinde bu semboller olan ürünler nasıl geri dönüştürebilir tekrar bir göz atalım.

  • 1. MOBİUS DÖNGÜSÜ 

geri dönüşüm sembolleri

Bu sembol, ürünün geri dönüştürülebileceğini gösterir. Fakat malzemenin yerel geri dönüşüm merkezi veya toplayıcı firma tarafından kabul edileceğini garanti etmemektedir.Ayrıca ürünün geri dönüştürülmüş malzemelerden yapıldığını da göstermez.Renk fark etmeksizin hepsi aynı anlama gelir. 

  • 2. YEŞİL NOKTA

geri dönüşüm sembolleri

Yeşil Nokta’nın anlamı genellikle Mobius Döngüsü ile karıştırılmaktadır. Bu nokta, ambalajın geri dönüştürüldüğü veya geri dönüştürülebileceği anlamına gelmez. Üreticinin ambalajın geri kazanımına ve geri dönüşümüne mali olarak katkıda bulunduğunu göstermektedir.

  • 3.PLASTİKLER 

geri dönüşüm sembolleri

Döngülerin içindeki sayıların amacı ürün için kullanılan plastik tipini tanımlamaktır. Tüm plastikler geri dönüştürülebilir veya tekrar kullanılabilir değildir. Parçalanamayan ve geri dönüştürülemeyen çok sayıda plastik tabanlı ürün var.

     1-PET (POLİETİLEN TEREFTALAT)

PET, tüketici ürünlerinde en yaygın kullanılan plastiklerden biridir. Çoğu su ve içecek şişelerinde ve bazı ambalajlarda bulunur. Tek kullanımlık uygulamalar için tasarlanmıştır. Tekrarlanan kullanım, sağlığa zararlı organizma ve bakteri büyümesi riskini artırır. (PET) plastikten yapılmış ürünler geri dönüştürülmeli, ancak tekrar kullanılmamalıdır.

   2-HDPE (YÜKSEK YOĞUNLUKLU POLİETİLEN)

HDPE plastik, deterjan ve yağ şişeleri, oyuncaklar ve bazı plastik torbalar yapmak için kullanılan sert plastiktir. HDPE en yaygın olarak geri dönüştürülen plastik olup, en güvenli plastiklerden biri olarak kabul edilir. HDPE plastiğin ikincil kullanım için geri dönüştürülmesi nispeten basit ve uygun maliyeti olan bir süreçtir. HDPE plastik çok dayanıklıdır ve güneş ışığına, aşırı ısınma veya donmaya maruz kaldığında bozulmaz. Bu nedenle HDPE, piknik masaları, plastik kereste, çöp kutuları, park bankları, kamyonlar için yatak kılıfları ve hava koşullarına dayanıklılık gerektiren diğer ürünler için kullanılır. HDPE’den üretilen ürünler tekrar kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir.

   3-PVC (POLİVİNİL KLORÜR)

PVC, şeffaf plastik gıda ambalajı, diş çıkarma halkaları, çocuk ve evcil hayvan oyuncakları ve sayısız ürüne blister ambalaj yapmak için kullanılan yumuşak, esnek bir plastiktir. Daha çok bilgisayar kabloları için kaplama malzemesi olarak ve plastik boruların ve boru tesisatının parçalanmaması için kullanılır. PVC, güneş ışığına ve havaya karşı nispeten su geçirmez olduğundan pencere çerçeveleri, bahçe hortumları, yükseltilmiş yataklar ve kafes yapmak için de kullanılmaktadır. PVC “zehirli plastik” olarak adlandırılır çünkü tüm yaşam döngüsü boyunca sızdırabileceği çok sayıda toksin içerir.  Saf PVC malzemenin % 1’inden daha azı geri dönüştürülebilir. PVC plastik kullanılarak üretilen ürünler ise geri dönüştürülemez. 

  4-LDPE (DÜŞÜK YOĞUNLUKLU POLİETİLEN)

LDPE genellikle kuru temizleme giysi ambalajlarında, ekmek paketlemede kullanılan plastiklerde bulunur. Günümüzde çoğu mağazada kullanılan plastik poşetler de LDPE plastik kullanılarak yapılmaktadır. Bazı kıyafetler ve mobilyalarda da bu tür bir plastik kullanılır. LDPE diğer plastiklerden daha az zehirli ve kullanım için nispeten daha güvenli kabul edilir. Geri dönüştürüldüğünde, plastik kereste, peyzaj tahtaları, çöp tenekeleri ve yer karoları için LDPE plastik kullanılır. Geri dönüştürülmüş LDPE kullanılarak üretilen ürünler geri dönüştürülmüş HDPE plastik kullanılarak yapılanlar kadar sert değildir. LDPE plastik kullanılarak üretilen ürünler tekrar kullanılabilir, ancak her zaman geri dönüştürülemez.

   5-PP (POLİPROPİLEN)

Polipropilen plastik sert ve hafiftir.Ayrıca ısıya çok dayanıklıdır. Nem, yağ ve kimyasallara karşı bariyer görevi görür. Bir tahıl kutusundaki ince plastik astarı açmaya çalıştığınızda, bu polipropilendir. Bu astar tahıllarınızı kuru ve taze tutar. PP aynı zamanda, tek kullanımlık çocuk bezleri, kovalar, plastik şişe kapakları, margarin ve yoğurt kapları ve ip için yaygın olarak kullanılmaktadır. PP’nin yeniden kullanım için güvenli olduğu kabul edilir ve üretilen ürünler de geri dönüştürülebilir.

    6-PS (POLİSTİREN)

Polistiren, çok çeşitli kullanımlara sahip ucuz, hafif ve kolay şekillendirilebilir bir plastiktir. En sık kullanıldığı yerler tek kullanımlık strafor içme bardakları, yumurta kartonları, plastik çatallar, köpük ambalajlar ve içerikleri korumak amacıyla nakliye kutularını doldurmak için kullanılan köpüktür. Polistiren yapısal olarak zayıf ve ultra hafif olduğundan kolayca kırılır ve bulunduğu çevrede kolayca dağılabilir. Dünyanın tüm plajlarında plastik olarak en çok polistiren parçaları vardır ve sayısız deniz canlısı bu plastiği yutar. Polistiren ürünler için geri dönüşüm yaygın değildir. Geri dönüşüm polistiren teknolojisi mevcut olsa da, geri dönüşüm pazarı küçüktür.

    7-DİĞER (BPA, POLİKARBONAT VE LEXAN)

7 kategorisi, polikarbonat (PC) ve “diğer” plastikler için ortak bir toplama kategorisi olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle bu kategori içinde yeniden kullanım ve geri dönüşüm protokolleri standartlaştırılmamıştır.

  • 4.CAM

geri dönüşüm sembolleri

Camın çoğunluğu geri dönüştürülebilir. Cam şişenizi veya kavanozlarınızı cam geri dönüşümüne gönderiyorsanız eğer camı renkli olarak ayırmayı deneyin. Ayrıca şişe kapakları gibi cam olmayan bileşenleri çıkarmayı unutmayın.

img