BEZ ÇANTAYA UYGULANAN BASKI TEKNİKLERİNİ TANIYALIM - 4
TRANSFER BASKI NEDİR ? NASIL UYGULANIR ?
Transfer baskı sıcak ve kuru baskı olarakta bilinen bir baskı tekniğidir.Sunduğu desen ve renk zenginliği göz önüne alındığında son yıllarda teknolojiden çok sanatsal bir işlem haline gelmiştir. Transfer baskının tekstil dünyasına geçişi 1950′li yılların sonunda olmakla beraber son yıllarda teknolojninde hızla ilerlemesiyle endüstriyel uygulamalardaki kalite ve süratde aynı oranda artarak transfer baskı uygulamaları Tekstil Dünyasında yaygın hale gelmiştir.
TRANSFER BASKI NASIL UYGULANIR ?
Transfer baskı işleminde baskı kağıdına aktarılmış olan ve ısı ile buharlaşma özelliğine sahip süblime boyar madde, ısı ve basınç kullanılarak kumaşa aktarılır.Dispers boyar maddeler kullanılarak önce kağıda basılmış olan desen veya dizayn transfer baskı yöntemiyle kumaşa basılarak aktarılır.Transfer baskı bilinen yaş baskı teknikleri ile karşılaştırıdığında büyük avantajlar sağlar.
TRANSFER BASKININ AVANTAJLARI :
- Transfer baskı zamandan tasarruf sağlar: Transfer baskı da yaş baskının aksine istenilen tuşenin elde edilmesi, apreleme v.b. gibi zaman kaybettiren işlemler yoktur. Bundan dolayı üretimde geçen zaman yarı yarıyadır.
- Transfer baskı kalitesi yüksektir:Transfer baskı da Rotogravüre teknolojisi sayesinde çok kompleks dizaynlar bile mükemmel şekilde basılabilir . Diğer tekstil baskılarında kullanılmayan bu teknoloji transfer baskının tercihinde önemli bir etkendir.
- Transfer baskı hızlıdır:Transfer baskı yöntemiyle istenen bir desen çok kısa zamanda basılıp kumaşın görselliğini zenginleştirerek kullanım alanlarını genişletir.
- Transfer baskı hızlı modaya uyumluluk sağlar:Modada ve yeni trendlerdeki süratli değişimin takibinde riski ve maliyetleri azaltarak Moda dünyasındaki hızlı değişime adaptasyonu sağlar
- Transfer baskı kullanım genişliği sağlar:Esas olarak polyester kullanım için geliştirilmiş olan transfer baskı tekniği, aynı zamanda sentetik ve doğal elyaf karışımları gibi farklı içerikli kumaşlarda da kullanılabilir. Transfer baskı ayrıca son zamanlarda kullanıma giren mikro-elyaf tarzı kumaşlarada uygulanabilip kullanım alanlarını daha da genişletmiştir.
- Transfer baskı işlemi doğaya saygılıdır:Transfer baskı, işlemde su kullanılmaması, hava kirliliğine sebep olmaması, israf ve kirliliği azaltması gibi özellikleri sayesinde çevreye ve doğaya zarar vermez
- Transfer baskının kullanım alanları çoktur:Transfer baskı her türlü bay ve bayan giyiminden , iç çamaşırına ve plaj kıyafetlerine ve en önemlisi Organik Ham bez çantada ve sayısız tekstil ürününde kullanılabilir.
Transfer Baskı geniş kullanım alanları sunar: Dispersiyon boyalar süblime özelliği gösteren tek boyar madde sınıfı olması özelliğinden dolayı transfer baskıya kullanılabilen tek boyar madde grubudur.Transfer baskıda kullanılan dispersiyon boyalar poliester, asetat, triasetat, akrilirik, poliamid (naylon) gibi lifleri renklendirebilir . Bu lifler poliester ve poliester karışımları için uygundur.
Transfer baskı uygulamasında kullanılan lifler;
- % 78 Poliester
- % 16 Tekstüre poliester
- % 1 Poliamid
- % 1 Poliakrilnitril
- % 1 Aselat şeklindedir.
Doğal elyaf sublime özelliği gösteren boyar maddeyi almaz. Transfer baskıda verim açısından poliester pamuk karışımlarında pamuk oranı % 30’un altında olmalıdır.